Ανακοίνωση αποτελεσμάτων «1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης "Γρηγόρης Πεντζίκης"»

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του «Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης»» αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου που έδειξαν ενδιαφέρον για τον Διαγωνισμό μας και παρακίνησαν τους μαθητές τους να πάρουν μέρος σ' αυτόν αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη ενός ξεχωριστού συναδέλφου. Κυρίως όμως ευχαριστούμε τους νέους που μας τίμησαν με την αποστολή κειμένων τους και μας έδωσαν την ευκαιρία να θαυμάσουμε για μια ακόμη φορά τον άκρατο δυναμισμό της νέας γενιάς, που και πολλά πράγματα έχει να πει και τις ευκαιρίες αναζητά για να τα κοινοποιήσει. Αυτός ο δυναμισμός των νέων μας είναι ό,τι εξακολουθεί ακόμα και μέσα στην αβεβαιότητα του σήμερα να συντηρεί την ελπίδα μας για το αύριο. Και γι' αυτό νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε στους νέους μας την ευγνωμοσύνη μας.
Από ένα σύνολο τριακοσίων ογδόντα οκτώ (388) συνολικά κειμένων, τα διακόσια δέκα επτά (217) γράφτηκαν από μαθητές Γυμνασίου και τα εκατόν εβδομήντα (170) από μαθητές Λυκείου. Ένα κείμενο μας ήρθε και από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Δράμας. Τα διακόσια τρία (203) κείμενα ήταν ποιητικά (95 από μαθητές Γυμνασίου και 108 από μαθητές Λυκείου) και τα εκατόν ογδόντα πέντε (185) πεζά (123 και 62 αντίστοιχα). Όλα τα κείμενα διαβάστηκαν με προσοχή και σεβασμό από την επιτροπή, η οποία έχοντας συναίσθηση ότι έχει να κάνει με εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό και ότι μοιραία θα αφήσει σ' αυτό τις «δαχτυλιές» της –η λέξη προέρχεται από ποίημα που διακρίθηκε– προχώρησε ομόφωνα στην επιλογή των ακόλουθων κειμένων για διάκριση:

Α. Επίπεδο Λυκείου - Ποίηση:
1ο βραβείο: Ευφροσύνη Παππά (Σύνη - 1ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων) για το ποίημα «Η βροχή».
2ο βραβείο: Βασίλης Μητσικάκος (Ροδάμανθυς - 2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης) για το ποίημα «Somnifica».
3ο βραβείο: απονέμεται από κοινού στις μαθήτριες α) Δήμητρα Χορέβα (Ανεμώνη - 1ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων) για το ποίημα «Παράσταση», και β) Νικολέτα Ζούση (Snooki –-Γενικό Λύκειο Κανήθου Χαλκίδας) για το ποίημα «Τα σύννεφα».

Β. Επίπεδο Λυκείου - Πεζογράφημα:
1ο βραβείο: Παντελεήμων Τσομπάνης (Wasp - «Όμιλος δημιουργικής γραφής» Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - 2ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων) για το διήγημα «Πλατεία Ναυαρίνου».
2ο βραβείο: Αγγελική - Νικολέττα Κεφαλά (Καλλίστη - Γενικό Λύκειο Πεντάπολης Σερρών) για το διήγημα «Κάποτε θα ξημερώσει».
3ο βραβείο: Ιωάννα - Μαρία Μηλιώνη (1ο Γενικό Λύκειο Βόλου) για το διήγημα «Απαγορευμένη φιλία».

Γ. Επίπεδο Γυμνασίου - Ποίηση
1ο βραβείο: Μαρίνα Γκίνη (Δέλτα - Καλλιτεχικό Γυμνάσιο με ΛΤ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης) για το ποίημα «Memento mori».
Δεύτερο και τρίτο βραβείο δεν απονέμονται.

Δ. Επίπεδο Γυμνασίου - Πεζογράφημα
1ο βραβείο: απονέμεται από κοινού στους μαθητές: α) Μαρία Μπέλλου (Λαίδη Σίμπιλ - Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) για το διήγημα «Γράφουμε ιστορία, φίλοι μου», και β) Χρήστο Παναγούλη (Παναγιώτης Χρήστου - Αθήνα-Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο) για το διήγημα «Lola».
2ο βραβείο: Αγκρά Στυλιανή (Μαργαρίτα Παναγιώτου-1ο Γυμνάσιο Δράμας) για το πεζογράφημα «Αναμνήσεις από μια φωτογραφία».
3o βραβείο: Σοφία -Μαρίνα Κωνσταντινίδου (Ρίνα- 4ο Γυμνάσιο Δράμας) για το αφήγημα «Αναμνήσεις από μία χαμένη πατρίδα».

Ε. Επίπεδο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής
Βραβείο συμμετοχής: Τζιοβελέκης Κωνσταντίνος (Λάρης - ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Δράμας) για το ποίημα «Καλοκαίρι».

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον διαγωνισμό την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 και ώρα 18:30 στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας.
Τα βραβευθέντα κείμενα θα αναγνωσθούν από τις λέσχες ανάγνωσης του Γυμνασίου με Λ.Τ. Νικηφόρου και Γυμνασίου Καλαμπακίου με μουσική επένδυση από το Μουσικό Σχολείο Δράμας.
Επίσης θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση (Live streaming) της εκδήλωσης απονομής βραβείων από σχετικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας της ΔΔΕ Δράμας (www.didedra.gr).
Θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μας αν παραβρεθούν στην εκδήλωση οι βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες, καθώς και οι συνοδοί τους.

Δράμα 10.4.2013

O Δ/ντής
Δ/νσης Δ/μιας Εκ/σης Π.Ε. Δράμας

Δρ. ΚΙΟΥΛΑΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Η Κριτική Επιτροπή